بمب گذاری انتحاری بلغارستان و اتهامات اسرائیل علیه ایران
مقامهای بلغارستان می گویند انفجار اتوبوس حامل توریستهای اسرائیلی در شرق بلغارستان کار یک بمبگذار انتحاری با مدارک آمریکایی جعلی بوده است.
برای پخش این فایل، نرم افزار "جاوا اسکریپت" باید فعال شود و تازه ترین نسخه "فلش" نیز نصب شده باشد
جمهوری اسلامی ارتباط با انفجار در اتوبوس شهروندان اسرائیلی در بلغارستان را تکذیب کرده و مقامات بلغارستان گفته اند این انفجار را نتیجه عملیات انتحاری فردی با مدارک جعلی آمریکایی اعلام کرده اند.
روز پنجشنبه، ٢٩ تیر (١٩ ژوئیه)، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در پاسخ به سئوالی در مورد اتهام ارتباط جمهوری اسلامی با حمله به یک اتوبوس حامل گردشگران اسرائیلی در بلغارستان، گفت: "موضع جمهوری اسلامی ایران، محکوم کردن هر نوع عملیات تروریستی در دنیاست."
روز چهارشنبه در اتوبوس حامل گروهی از گردشگران اسرائیلی در شهر بورگاس، در بلغارستان، انفجاری روی داد که در نتیجه آن، هفت نفر کشته و شماری زخمی شدند.
در پی این انفجار، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، گفت که تمامی نشانه ها "حاکی از تروریسم ایرانی" است و هشدار داد که اسرائیل نسبت به این حمله "واکنش شدید" نشان خواهد داد و ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل، هم گروه حزب الله لبنان را عامل سازماندهی این انفجار معرفی کرد و افزود "همه می دانند که حزب الله تحت حمایت همیشگی ایران است."
مقامات اسرائیلی انفجار در اتوبوس حامل گردشگران اسرائیلی در بورگاس را به ایران نسبت داده اند
انفجار روز چهارشنبه با سالروز انفجار در مرکز یهودیان آرژانتین در ١٨ ژوئیه سال ١٩٩٤ که بیش از هشتاد کشته برجای گذاشت، مصادف بود و چند روز پس از سالگرد آغاز جنگ اسرائیل و حزب الله لبنان در سال ٢٠٠٦ روی داد.
آقای مهمانپرست گفته است "جمهوری اسلامی ایران که خود بزرگترین قربانی تروریسم است، به خطر انداختن جان انسان های بی گناه در راستای تحقق اهداف سیاسی نامشروع را اقدامی غیرانسانی می داند و به شدت محکوم می کند."
شماری از مسافران اتوبوس نیز در انفجار روز چهارشنبه زخمی شدند
این مقام ایرانی در مقابل، اسرائیل را به ارتکاب "تروریسم دولتی" متهم کرد و افزود که دست این دولت "به خون انسان های بی گناه در لبنان، فلسطین و سایر کشورها و خون دانشمندان هسته ای جوان کشورمان آلوده است و برای فرار از تمرکز افکار عمومی جهان، به طرح اتهامات واهی علیه دیگر کشورها می پردازد."
همچنین، غضنفر رکن آبادی، سفیر ایران در بیروت، در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی المنار، متعلق به جنبش حزب الله لبنان، ارتباط دولت خود با قتل گردشگران اسرائیلی در بلغارستان را تکذیب کرد و گفت: "ما از بدو پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون، همچنان هدف اسرائیل بودیم چون با رژیم صهیونیستی و آمریکا مخالفت کردیم."
به گزارش تلویزیون الجزیره، شبکه خبر، متعلق به سازمان رادیو و تلویزیون دولتی ایران نیز در تفسیری، اتهام دست داشتن جمهوری اسلامی در انفجار اتوبوس گردشگران اسرائیلی در بلغارستان را مردود دانسته و آن را مضحک خوانده است.
'مدارک آمریکایی جعلی عامل حمله انتحاری'
پس از وقوع انفجار روز چهارشنبه، برخی از کارشناسان هم این احتمال را مطرح کردند که ممکن است گروه های تندرو اسلامگرا، به خصوص گروه های وابسته به شبکه القاعده در حمله به اتوبوس حامل شهروندان اسرائیلی دست داشته باشند.
با وجود اینکه پس از وقوع انفجار روز چهارشنبه، مقامات اسرائیلی دولت ایران یا گروه های تندرو مرتبط با ایران را با این رویداد مرتبط دانستند، اما خبرگزاری رویترز در گزارشی در روز پنجشنبه از "ملایم تر شدن" لحن آنان در این زمینه خبر داد.
انفجار در اتوبوس گردشگران اسرائیلی در سالروز انفجار مرکز یهودیان بوئنوس آیرس روی داد
براساس این گزارش، وزیر دفاع اسرائیل در مصاحبه ای با رادیو این کشور گفت که دولت اسرائیل به هر اقدام ممکن برای "یافتن مسئولان" بمبگذاری دست خواهد زد و تا دستگیری و مجازات آنان، از پای نخواهد نشست.
یک کارشناس نظامی اسرائیلی هم به رویترز گفته است که واکنش اسرائیل نسبت به انفجار در اتوبوس گردشگران اسرائیلی به شکل حمله هوایی به ایران یا لبنان نخواهد بود، اما در مورد گزینه های دیگر در این زمینه توضیحی نداده است.
همزمان، گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان، به اسرائیل توصیه کرده است تا "خویشتنداری" به خرج دهد و از دست زدن به اقدامات شتابزده خودداری ورزد.
مقامات غربی نگران آن هستند که در شرایط بحرانی منطقه خاورمیانه، هر نوع اقدام نظامی اسرائیل علیه ایران یا حزب الله لبنان، باعث افزایش بی ثباتی و همچنین، بهره برداری حکومت هایی مانند ایران و سوریه از چنین وضعیتی شود.
در بلغارستان، بویکو بورسوو، نخست وزیر، گفته است که به نظر می رسد انفجار در اتوبوس حامل گردشگران اسرائیلی "به احتمال قوی" ناشی از عملیات انتحاری بوده باشد.
نخست وزیر بلغارستان افزوده است که یک گواهینامه رانندگی آمریکایی صادره از شهر شیکاگو در محل انفجار یافت شده که ظاهرا نشان می دهد عملیات توسط فردی انجام شده که این گواهینامه را به همراه داشته است.
در عین حال، مقامات آمریکایی گفته اند که فردی با چنین مشخصاتی در میان دریافت کنندگان گواهینامه رانندگی در شیکاگو وجود ندارد و به همین دلیل، ممکن است عامل بمب گذاری مدارک جعلی آمریکایی را به کار گرفته باشد.
مقامات بلغارستان گفته اند یکی از اجساد یافت شده در محل انفجار به عامل این حمله انتحاری تعلق دارد.